Het zonnetje schijnt! Nu 10% korting op alle producten CODE: LENTEKRIEBELS

Ik wil een foto op plexiglas kopen. Waar moet ik dan op letten?

Waar moet je allemaal opletten als je een foto op plexiglas wilt kopen? Hoe kan de prijs en kwaliteit van alle aanbieders van foto's op plexiglas vergelijken?

Er zijn veel verschillende bedrijven die een foto op plexiglas kunnen verwerken. Maar het lastige is dat alle bedrijven uiteenlopende prijzen hanteren en dus ook zeer verschillend zijn als het gaat om de kwaliteit. Maar een goede vergelijking maken valt niet mee; het is vaak zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een paar tips om het aanbod met elkaar te kunnen vergelijken.

Echte fotoafdruk of print?

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste punt bij het vergelijken van de aanbieders. Voor de kwaliteit van het eindresultaat en ook voor de prijs maakt dit een groot verschil. De goedkoopste variant is als de foto direct op het plexiglas wordt geprint.

Een andere methode is een print op fotopapier. Dit wordt ook wel een fine-art print genoemd. Dit wordt gemaakt met hoogwaardig inkjet printers. De kwaliteit is beduidend beter dan bij de variant waarbij direct op het plexiglas wordt geprint, en het is daarom ook duurder.

De allerhoogste kwaliteit wordt gerealiseerd met een echte fotoafdruk. De (digitale) foto wordt belicht en via het traditionele fotochemische proces afgedrukt. De kwaliteit van een echte fotoafdruk blijft toch ongeëvenaard, de prijs is vergelijkbaar met een print op fotopapier.

Gebruikte materialen

De samenstelling van het product verschilt nogal per aanbieder. Bij sommige partijen bestaat het product alleen uit een paar minimeter plexiglas. Dit is de goedkoopste afwerking.

Bij de iets duurdere varianten bestaat het product uit een combinatie van plexiglas en een aluminium plaat (dibond). Zo ontstaat een stevig en onverwoestbaar product dat goed bestand is tegen vervorming.

Let ook goed op de dikte van de gebruikte materialen, dat verschilt ook nog wel. Een kwalitatief stevig product bestaat uit 3 mm plexiglas en 3 mm aluminium dibond.

Ophangsysteem

Dit is vaak een addertje onder het gras, dat voor onaangename verrassingen bij de kassa kan leiden: let goed op of de vermelde prijzen inclusief een ophangsysteem zijn. Dit kan echt nog tot een meerprijs van meer dan 50 euro leiden.

En niet alleen de meerprijs is belangrijk, ook de kwaliteit van het ophangsysteem. Het maakt nogal uit of je afstandhouders krijgt meegeleverd of dat er op de achterzijde een robuust ophangframe is bevestigd.