Het zonnetje schijnt! Nu 10% korting op alle producten CODE: LENTEKRIEBELS

Top 5: beroemde fotografen en hun werk

Iedere fotograaf is uniek. Maar of het nu gaat over portretfotografie, het maken van studio-opnames of het in beeld brengen van oorlogssituaties: een professionele fotograaf kent geduld als geen ander. Want timing is het belangrijkste wat er bestaat. Het vastleggen van het beslissende moment kan een foto maken of breken. Deze fotografen zijn hier alle vijf in geslaagd!

Iedere fotograaf is uniek. Maar of het nu gaat over portretfotografie, het maken van studio-opnames of het in beeld brengen van oorlogssituaties: een professionele fotograaf kent geduld als geen ander. Want timing is het belangrijkste wat er bestaat. Het vastleggen van het beslissende moment kan een foto maken of breken. Onderstaande fotografen zijn hier alle vijf in geslaagd!

1. Carol Guzy

De Amerikaanse fotograaf Carol Guzy is afgestudeerd als verpleegkundige. Deze achtergrond is duidelijk terug te zien in de foto’s die ze na haar carrièreswitch maakte. Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Cliché, maar waarheid! Met haar foto’s wil Guzy de ogen openen van de samenleving. Ze focust zich in haar werk op het vastleggen van het gevoel in plaats van het creëren van een mooi beeld. Door middel van haar series wil ze begrip realiseren tussen mensen over de hele wereld. Gedurende haar carrière heeft Guzy oog in oog gestaan met vluchtelingen uit Kosovo, legde ze de hongersnood in Ethiopië vast op de gevoelige plaat en maakte ze onder andere de burgerlijke onrust in Haïti, de val van de Berlijnse Muur en de tragedie van Orkaan Andrew in Zuid-Florida van dichtbij mee.

[1]

2. Jerry Uelsmann

Jerry Uelsmann is geboren in Detroit in 1934. Hij heeft zich vooral beziggehouden met het fotograferen op scholen. Vanaf 1960 is hij les gaan geven aan de Universiteit van Florida. Jerry Uelsman was een held in de donkere kamer. PhotoShop bestond natuurlijk nog niet, maar met behulp van diverse vergrotingstoestellen en door het combineren van verschillende negatieven tijdens de ontwikkeling van de foto, kon Uelsmann surrealistische beelden creëren. Ook toen het digitale tijdperk aanbrak, bleef Uelsmann bij zijn standaard werkwijze in zijn oude vertrouwde donkere kamer: nog steeds genietend van het kijken naar een afdruk die langzaam tevoorschijn komt.

[2]

3. Dorothea Lange

Een voorbeeld van een fotograaf die gedreven wordt door de behoefte om onrecht te tonen, is Dorothea Lange. Haar doel: een gezicht geven aan minderheden. Bekendheid kreeg ze vooral door de foto “migrant mother”. Op deze foto zie je een moeder die samen met haar kinderen de Grote Depressie van de jaren derdig probeert te overleven. Dorothea Lange wilde de gevolgen van deze Grote Depressie op het Amerikaanse platteland niet alleen vastleggen om te choqueren, maar om zo invloed uit te oefenen op de samenleving. Met de foto ‘Migrant Mother’ werd duidelijk wat voor invloed beeld kan hebben op de publieke opinie: dankzij ‘Migrant Mother’ kreeg de wereldwijde economische malaise van de jaren ’30 een gezicht. Eens te meer bleek: beeld maakt visueel, wat in woorden niet uitgedrukt kan worden. 

[3]

4. Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson is oprichter van Magnum Photos. Voor deze vereniging van fotografen was fotografie hét middel om wereldgebeurtenissen te documenteren. Lid worden van Magnum Photos kan alleen na nominatie door overige leden. Cartier-Bresson hield zich – naast het besturen van deze vereniging - vooral bezig met straatfotografie. Geduld en geometrie typeren zijn werkwijze. De composities van Cartier-Bresson zijn een samenstelling van schaduwen, verticale-, horizontale- en diagonale lijnen. Met één beeld een verhaal vertellen, dat is zijn doel in de fotografie. Cartier-Bresson kon soms wel uren wachten op dat ene beeld wat hij in zijn hoofd had gecreëerd. “You don’t always need to go out and hunt for photo-opportunities. Allow them to come to you”, alsud Henry Cartier-Bresson.

[4]

 

5. Steve McCurry

Steve McCurry is een bekende documentairefotograaf met als specialiteit het vastleggen van de conflictgebieden in India en Zuidoost Azië. Het belangrijkste aspect, dat terugkomt in elke serie, is dat ieder beeld voor zich spreekt. Zijn meest bekende foto nam hij in 1984, een beeld dat uiteindelijk op de cover van National Geographic zou verschijnen. Deze foto van een Afghaanse vluchteling (‘Afghan Girl’), die hij in het begin van zijn loopbaan maakte, zou de rest van zijn carrière centraal staan. Met deze foto gaf McCurry namelijk een gezicht aan de vele internationale en burgerlijke conflicten. Het Afghaanse meisje op de foto, Sharbat Gula, werd zeventien jaar later teruggevonden en opnieuw gefotografeerd.

[5]

Tot slot..

Natuurlijk is er naast deze top 5 nog veel meer talent. Wij vragen ons daarom af: wat vind jij de beste fotograaf van het moment? Welke foto heeft jou het meeste geraakt? Laat het ons weten in een reactie onder deze blogpost. We zijn benieuwd! 

 

[1] The Washington Post. (2000). Carol Guzy. Opgehaald van http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/photo/bestofthepost/guzycarol/index.html

[2]Uelsmann, J. (2012). Works. Opgehaald van Uelsmann.net: http://www.uelsmann.net/works.php

[3] History. (n.d.). by-dorothea-lange. Opgehaald van History.com: http://www.history.com/topics/dust-bowl/pictures/the-dust-bowl/by-dorothea-lange

[4] Pro Magnum Photos. (1932). Henri Cartier-Bresson. Opgehaald van pro.magnumphotos.com: https://pro.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53ZMYN#/CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53ZMYN&POPUPIID=2S5RYDZCKY50&POPUPPN=2

[5] Wikipedia. (1984). Afghan Girl. Opgehaald van En.wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_Girl