Photoshop, Lightroom, Elements: het verschil | Gallery Color

Photoshop, Elements en Lightroom: wat zijn de verschillen?

Eén van de bekendste programma’s voor het bewerken van digitale afbeeldingen en beelden is die van Adobe: Photoshop. Het programma wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt: het bewerken van foto’s, maken van animaties, webbanners, presentaties enzovoorts. Met de uiteenlopende functies binnen dit programma zijn de mogelijkheden legio. Voor velen betekent dit een teveel aan instellingen die het alleen maar ingewikkelder maken, of functies die zelfs geheel overbodig zijn. Om die reden riep de softwareontwikkelaar Photoshop Elements en Lightroom in het leven, allebei speciaal ontwikkeld voor verschillende doeleinden en doelgroepen. Maar wat zijn de verschillen tussen Photoshop, Lightroom of Elements? En hoe weet je welk programma voor jou het meest geschikt is?

Goed om te weten

Het programma Adobe Photoshop bestaat uit twee versies: de originele versie Photoshop Creative Cloud (CC) en het programma Photoshop Elements. Waar de (meestal ervaren) gebruiker van Photoshop CC zelf uit moet zoeken hoe functies en instellingen werken, neemt Photoshop Elements je meer bij de hand middels diverse hulpfuncties. Lightroom is een fotobewerkingsprogramma van Adobe, speciaal ontwikkeld voor fotografen en valt het beste te vergelijken met Photoshop CC.

Photoshop CC: voor de grafisch ontwerper, webdesigner en fotograaf

Het bewerkingsprogramma Photoshop werd in 1990 geïntroduceerd. Softwareontwikkelaar Adobe richt zich hiermee op een uiteenlopende doelgroep zoals fotografen, grafisch ontwerpers, illustratoren en webdesigners. Het voordeel van een programma dat voor verschillende doeleinden ontworpen is, zijn de uitgebreide functies binnen Photoshop. Het nadeel: deze verschillende functies maken het niet makkelijk wanneer je het programma enkel gebruikt voor één doel, zoals het bewerken en beheren van foto’s. Veel fotografen liepen tegen dit probleem aan. Het onder de knie krijgen van het bewerken van foto’s met het programma kan lang duren, en vereist meestal het volgen van een cursus. Speciaal voor fotografen werd daarom Photoshop Lightroom in het leven geroepen.

Photoshop Lightroom: speciaal voor de fotograaf

Lightroom werd in 2007 geïntroduceerd. Het programma werd zowel voor het besturingssysteem Windows als OS X ontworpen. Waar Photoshop zich richt op een brede doelgroep, is Lightroom speciaal ontwikkeld om professionele fotografen de mogelijkheid te geven om digitale afbeeldingen te kunnen bewerken en beheren. Met Lightroom maak je als fotograaf eenvoudig een database van duizenden foto’s en voer je snel correcties uit. Achtergronden verwijderen of montages maken kan dan weer niet, omdat het programma – in tegenstelling tot Photoshop – geen lagen kent. Lightroom is opgebouwd in modules: zo heeft het programma onder andere een ontwikkelmodule voor het bewerken van foto’s en een bibliotheek voor het organiseren van je foto’s. De functies per module zijn overzichtelijk onder elkaar geplaatst. Vaak wordt Lightroom naast Photoshop CC of Elements gebruikt.

Photoshop CC vs. Photoshop Lightroom: de belangrijkste verschillen

  •        Lightroom kent geen lagen, Photoshop CC wel.
  •        Zowel Photoshop CC als Lightroom bevat een RAW-editor met dezelfde basisfuncties. Het bewerken van meerdere RAW-foto’s tegelijkertijd kan in beide programma’s, echter werkt dit in Lightroom een stuk sneller.
  •        Het bewerken van meerdere foto’s in Photoshop CC  vraagt om het een voor een openen van de foto’s, waardoor je automatisch met meerdere vensters werkt. Met Lightroom werk je overzichtelijk aan opeenvolgende foto’s vanuit je catalogus.
  •        Een bewerking in Lightroom wordt toegepast op de gehele foto. Photoshop CC geeft je de mogelijkheid om specifieke delen van de foto te bewerken (bijvoorbeeld de kleurtoon) en andere delen onaangepast te laten.
  •        Het snel retoucheren van een pukkel is met Lightroom erg eenvoudig: de pukkel wordt vervangen door een egaal stuk huid elders. Wil je meer mogelijkheden voor het wegwerken van complete objecten, dan is de lagenfunctie van Photoshop CC nodig.
  •        Elke bewerking die je uitvoert in Lightroom, wordt automatisch opgeslagen. Tevens wordt per foto de bewerkingsgeschiedenis bewaard en kun je deze gemakkelijk inzien. Het automatisch opslaan en inzien van de geschiedenis kan in Photoshop CC niet.
  •        Bewerkingen in Lightroom overschrijven nooit je originele bestanden, per ongeluk overschrijven kan dan ook niet. Eenmaal klaar met bewerken exporteer je de foto vanuit de catalogus naar een JPEG-bestand.

Photoshop Elements: voor de (beginnende) amateurs

Photoshop Elements is speciaal ontwikkeld voor de beginner of consument en is een soort vereenvoudigde versie van Photoshop CC. Wie zich dus regelmatig hobbymatig bezighoudt met het bewerken van foto’s zal in de meeste gevallen prima uit de voeten kunnen met Photoshop Elements. Dit bewerkingsprogramma kent veel dezelfde functies als het moederprogramma Photoshop CC, maar de makers hebben ook tal van instellingen weggelaten. Zo zijn de mogelijkheden voor het bewerken van RAW-opnamen minder uitgebreid en heb je beperkte mogelijkheden op het gebied van retoucheren en uitlijnen. Het makkelijke aan Elements is dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden: dankzij de vele hulpfuncties wordt de beginnende fotograaf echt bij de hand genomen.

Welk programma kies ik?

De keuze voor het meest geschikte programma is natuurlijk afhankelijk van je wensen. Wil je eens kennismaken met de mogelijkheden van Photoshop CC, maar heb je hier graag wat begeleiding bij? Begin dan eens met het verkennen van Photoshop Elements. Wil je enkel de focus op het kunnen bewerken en beheren van foto’s? Stap dan over op Lightroom: dit programma bevat zowel voor de beginnende, als de professionele fotograaf meer dan voldoende bewerkingsmogelijkheden. Ben je echter werkzaam als product-, fashion-, of reclamefotograaf en moet je met regelmaat achtergronden veranderen, beelden samenvoegen of uitgebreide bewerkingen uitvoeren aan personen? Dan zal je Photoshop CC nodig hebben – een in Lightroom bewerkte foto kun je overigens ook verder bewerken in Photoshop CC. Fotografen kunnen dus gebruikmaken van Photoshop CC, echter wordt dit programma het meeste gebruikt door grafisch ontwerpers, illustrators en webdesigners. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf welk programma het beste bij jou past. En dat vraagt meestal om wat uitproberen!

Programma’s aanschaffen?

Bekijk dan hier alle mogelijkheden voor Photoshop.