Tips & tricks: scheve horizon voorkomen

Of je nu af en toe een fotootje maakt met je smartphone of al wat serieuzer bezig bent met fotografie, vrijwel iedereen merkt: het vastleggen van een loodrechte horizon is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. En ook de professionele fotograaf wil er tijdens de nog weleens achter komen dat de horizon er tóch iets schever op blijkt te staan dan de bedoeling was. Gelukkig kun je met het bewerken van je foto’s in Photoshop of Lightroom nog veel rechttrekken. Maar een scheve horizon voorkomen is natuurlijk nóg beter. In dit artikel geven we een aantal tips voor het voorkomen én – mocht het helaas toch misgaan – het genezen van een scheve horizon.

1.   Stabiel staan en je statief als kompaan

Het allerbelangrijkste punt om rekening mee te houden is misschien wel je eigen positie. Want wie nauwkeurig te werk wil gaan zal letterlijk stevig in zijn schoenen moeten staan. Zorg dus voor een stabiele houding, met beide voeten op de grond. Houd je camera met beide handen vast, waarvan de een hand aan de zijkant van je camera en een vinger op de ontspanknop. De andere hand leg je onder het objectief, om te voorkomen dat de camera kantelt bij het maken van de foto. Merk je dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken? Dan is het statief je beste kompaan. Bijkomend voordeel: doordat jouw kompaan zorgt voor meer stabiliteit, kun jij automatisch meer aandacht besteden aan een perfecte compositie.

2.   Aandacht voor verticaal

Uiteraard, het maken van een perfecte foto vraagt om aandacht. Volledige aandacht voor de compositie, je houding, de instellingen van je camera, de horizon, maar ook: aandacht voor verticale lijnen. Dat laatste klinkt misschien logisch, maar wie zó gefocust is op een strakke horizon wil de verticale lijnen nog weleens uit het oog verliezen. En dat terwijl verticale lijnen heel goed houvast kunnen bieden. Tip: wanneer er geen duidelijke horizon aanwezig is, richt je dan juist op de verticale lijnen in beeld. Zo voorkom je gezichtsbedrog.

3.   Gebruik een (digitale) waterpas

Steeds meer camera’s beschikken over een digitale waterpas-functie, die je vertelt hoe schuin de camera op dat moment staat. Wanneer je deze functie inschakelt, zie je in de zoeker van je camera een horizontale lijn verschijnen. Ook sommige statieven beschikken over een waterpas. Ben je helaas niet in het bezit van een camera of statief met waterpas? Schaf dan een mini waterpasje aan. Dit hulpmiddel zet je eenvoudig op het flitsschoentje van je camera en helpt zo bij het vastleggen van een waterpas horizon.

4.   Maak gebruik van rasterlijnen en focuspunten

Beschik jij over een camera met rasterfunctie? Maak hier dan gebruik van! Want zodra je deze functie inschakelt, krijg je op het scherm (en maar in sommige gevallen door de zoeker) van je camera een superhandig raster te zien. Deze horizontale én verticale lijnen zijn een perfect hulpmiddel bij het rechthouden van je camera. Wanneer je geen raster hebt kun je slim gebruikmaken van scherpstelpunten: door een denkbeeldige lijn te trekken tussen het meest linkse en meest rechtse focuspunt en door de bovenste en onderste punten creëer je hetzelfde effect.

Scheve horizon rechtzetten met nabewerking

Is het ondanks bovenstaande tips toch niet gelukt om een loodrechte horizon vast te leggen? Dan kun je met behulp van diverse software gelukkig nog het een en ander ‘rechtzetten’. Hulde aan Photoshop, Lightroom en andere programma’s dus.

Photoshop

Een horizon rechttrekken in Photoshop kan door middel van de functie roteren. De makkelijkste manier is de volgende. In de toolsbar van Photoshop vind je een liniaal. Trek met het liniaaltje een lijn over de horizon en ga vervolgens naar Afbeelding, Roteren, Willekeurig. Het programma berekent de hoek van de getrokken lijn, kantelt de foto en voilà, verdwenen is je scheve horizon.

Lightroom

Het programma Lightroom kent verschillende manieren om een scheve horizon te corrigeren. Zo kun je met behulp van de croptool de foto met behulp van een raster rechtzetten. Vind je het moeilijk om dit op gevoel te doen, kies bij de cropfunctie dan voor het liniaaltje. Hiermee teken je een rechte horizontale (of verticale) lijn over de foto. Het programma zet de foto vervolgens automatisch recht. Ook kun je gebruikmaken van het ‘hoek-balkje’. Als je de cropfunctie niet prettig in gebruik vindt of wanneer je het rechtzetten van je foto’s het liefste aan Lightroom zelf overlaat, ga dan naar Transformatie en kies vervolgens voor Niveau. Het programma gaat zelf op zoek naar de horizon (maar ook verticale lijnen) en zet de foto automatisch vast. Let op: heeft jouw foto weinig duidelijke lijnen, dan is deze laatste functie niet heel betrouwbaar.

Je wilt vast meer lezen

Nu je helemaal op de hoogte bent van hoe je een scheve horizon kunt voorkomen (én rechtzetten), ga je natuurlijk direct aan de slag. Echter, er valt hier nog veel meer interessants te lezen. Bekijk daarom ook even de andere artikelen in onze kennisbank en doe je er voordeel mee.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? We vinden het leuk als je contact met ons opneemt.