Gratis fotobewerkingssoftware: een overzicht | Gallery Color

Gratis fotobewerkingssoftware: een overzicht

Fotograferen doet tegenwoordig iedereen. Is het niet met je digitale camera, dan is het wel met je smartphone of tablet. Alhoewel de kwaliteit van die camera’s – en dus ook van je foto’s – steeds beter wordt, gaan ook steeds meer mensen zich verdiepen in de bewerking van deze afbeeldingen. Van fotograaf tot amateur. Daar is software voor nodig. Waarschijnlijk denk je nu aan programma’s zoals Adobe Photoshop Elements of Windows Photo Viewer. Echter, met de groei van de vraag is er ook stijgende lijn in het aanbod van programma’s te zien. Ook voor gratis fotobewerking. In dit artikel vind je een (alfabetisch) overzicht van de belangrijkste gratis programma’s. Tevens vind je hier informatie over de functionaliteiten van deze open-source software: wat is het en wat kun je ermee?

1. Chasys Draw IE

Van oorsprong een tekenprogramma, maar inmiddels ontwikkelt tot software (voor Windows) met veel fotobewerkingsfunctionaliteiten.  Denk daarbij onder andere aan gereedschapseffecten, transformaties en aanpassingen, het werken met lagen en  bewerkingen automatiseren.

2. Darktable

Een zelfbenoemde ‘virtuele lichttafel en darkroom’. Met dit programma kun je stapsgewijs je raw-bestanden bewerken zonder het origineel aan te tasten. Je vindt in Darktable alle belangrijkste bewerkingsopties. Het is even zoeken naar de mogelijkheden, maar de interface is redelijk gebruiksvriendelijk.

3. Irfanview

Een veelzijdig programma dat nauwelijks systeemcapaciteit gebruikt. Hiermee voer je simpele bewerkingen uit of pas je diverse filters toe. De interface ziet er redelijk basic uit, maar stelt je in staat om alle belangrijkste fotobewerkingsopties gemakkelijk uit te voeren. Bovendien zijn er plugins beschikbaar om de functionaliteiten mee uit te breiden.

4. Faststone

Een handig en overzichtelijk gratis programma, vergelijkbaar met IrfanView en XnView. Hiermee kun je gemakkelijk raw-bestanden verbeteren. Het bevat alle basisfunctionaliteiten (van rode ogen verwijderen, fotoformaat aanpassen en bijsnijden) en meer. Zo kun je met Faststone klonen, retoucheren en zelfs ruis onderdrukken. Ideaal voor snelle, kleine veranderingen en prima geschikt voor het ordenen van je afbeeldingen.

5. Fotor

Net als Fotoaanpassen.nl is Fotor een handige (maar ook uitgebreidere!) webapplicatie voor het online bewerken van je foto’s. Zo kun je bewerken en effecten en frames toepassen, maar ook collages maken. Fotor wordt daarmee ook wel eens vergeleken met Instagram, echter kent Fotor net wat meer mogelijkheden tot bewerking.

6. Microsoft ICE

Een gratis programma met een groot gebruikersgemak. Dankzij Microsoft ICE zijn in bijzonder panorama’s gemakkelijk te maken en bewerken. Is je panorama klaar, dan kun je het bestand exporteren in  verschillende formaten, waaronder jpg, tiff, png en psd.

7. Opanda IExif

Deze tool is niet direct bedoeld voor het bekijken (en naar aanleiding daarvan het bewerken van) je foto. Dat wil niet zeggen dat Opanda IExif niet handig is. Met dit programma’tje kun je namelijk zeer gedetailleerde EXIF-informatie bekijken. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over de belichtingstijd, flitser en ISO-waarde. Je weet dus precies welke camera-instellingen gebruikt zijn bij het maken van de foto. Installeer je vervolgens ook de aanvullende editor, dan kun je hiermee deze waarden aanpassen en zo je foto bewerken. 

8. Paint.net

Wie is er niet opgegroeid met MS Paint? Inmiddels is er de uitgebreide versie Paint.net: een gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen programma (voor Windows) met een grote variëteit aan bewerkingsopties. Net als met Photoshop kun je met Paint.net in lagen werken.

9. Photivo

Een ontzettend uitgebreid programma dat niet alleen opvalt door de vele bewerkingsopties, maar tevens door de interface, die net wat anders is ingericht dan je (waarschijnlijk) gewend bent. Een programma waar je dus net even wat dieper in moet duiken, maar dan ontzettend veel mogelijkheden kent.

10. Google Foto’s

Picasa is de bekende fotobewerkingssoftware van Google. Het grote voordeel van dit programma is dan ook de koppeling met andere Google-programma’s, zoals Gmail, YouTube en Google +. Hiermee kun je dus niet alleen gemakkelijk foto’s bewerken, maar ook delen en ordenen (denk bijvoorbeeld aan de gezichtsherkenningsopties). Zelfs geocoderen met behulp van Google Earth behoort tot de mogelijkheden! 

11. PicMonkey

PicMonkey gebruik je net als een aantal andere programma’s online. Niet downloaden dus, gewoon je foto uploaden en starten met bewerken. De gereedschapskist waarmee je je foto’s bewerkt is basis en redelijk beperkt. Het blijkt bij standaardbewerkingen en verder zijn er vooral mogelijkheden qua effecten, frames en textures. Je bewerkte foto’s kunnen meteen via social media gedeeld worden.

12. Pictomio

Oke, voor het aanpassen van je foto’s is Pictomio redelijk beperkt. De kracht van Pictomio zit ‘m echter in het organiseren van je foto’s. Het programma is gericht op het organiseren van je collectie, bijvoorbeeld in albums, fotocategorieën of met behulp van geotagging. Je kunt zelfs foto’s sorteren op EXIF-waardes! Pictomio heeft een zeer fraaie interface.   

13. Pixlr

Een uitgebreide webapplicatie met een hele reeks bewerkingsopties en filters. Ook in de Pixlr-editor bestaat de mogelijkheid om met lagen te werken. De tool werkt eenvoudig en is ideaal voor snelle (online) aanpassingen, zonder dat je al te veel voorkennis nodig hebt. Een laatste prettige bijkomstigheid: de tool is Nederlandstalig. 

14. PixName

PixnName: wederom een handig programma om je foto’s mee te ordenen. Er is niet veel moeite gestoken in de ‘look’ van de interface, maar dat wil niet zeggen dat het programma niet gebruiksvriendelijk is. Wanneer je je weg hebt gevonden, kun je gemakkelijk foto’s hernoemen, hergroeperen, etc. Voortaan vind je tussen al je foto’s snel de afbeelding die je zocht. 

15. Photofiltre

Software met alle belangrijkste bewerkingsoptie, maar ook extra’s zoals het transformeren en opslaan van selecties, niveaus en de kleurbalans. Daar naast kun je werken met lagen en allerlei creatieve effecten toepassen. Photofiltre heeft een gebruiksvriendelijke interface en is gemakkelijk in gebruik.

16. Photoplus

Photoplus is een ‘Photoshop waardig’ programma. Niet alleen de interface (die je overigens kunt personaliseren) lijkt op die van het programma van Adobe, maar ook de verschillende (professionele) functionaliteiten op foto’s te bewerken zijn zeer uitgebreid. Een begrijpelijk programma

17. PhotoSun

PhotoSun is een zeer handig programma om basisbewerkingen voor foto’s mee uit te voeren. Dankzij de handige interface kun je snel met het programma werken. Voor meer complexe bewerkingen kun je echter beter uitwijken naar andere software.

18. RawTherapee

Zeer uitgebreide bewerkingssoftware voor raw-bestanden – volledig in het Nederlands. Met uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot het bewerken van o.a. kleuren, belichting, bijsnijden en verscherpen van je foto’s.

19. The GIMP

Wordt vaak gezien als het gratis alternatief voor Adobe Photoshop, omdat het programma veel dezelfde functionaliteiten kent. Denk daarbij aan fotobewerking met lage, kanalen, paden, penselen, filters etc. Verder zijn er middels allerlei te downloaden plugins nog vele uitbreidingen te vinden van dit programma.  

20. XnView

XnView: een fotoviewer én bewerker die maar liefst meer dan 500 verschillende bestandsformaten ondersteunt. Qua bewerking met XnView moet je denken aan basishandelingen, maar daarnaast kun je met dit programma prima uit de voeten wanneer je je fotobestand wil rangschikken en ordenen.

21. Zoner Photo Studio Free

Zoner Photo Studio is er voor het bewerken én beheren van je foto’s. De belangrijkste bewerkingen kunnen via de interface snel uitgevoerd worden, maar ook voor complexere handelingen is dit programma geschikt. Van filter en effecten tot logo’s toevoegen: alles kan met Zoner Photo Studio.  Tevens geschikt voor het complete beheer van je fotoverzameling!

Mis je nog een programma in deze lijst? Laat het ons vooral weten!